Workshop | de Kunst van Focussen en afbakenen

KOP en staart aanbrengen bij complexe casuïstiek

Spreker: Paul Rijnders

Let op: deze workshop vereist voorbereiding - deelnemers krijgen hierover vooraf informatie. De sessie duurt daarnaast iets langer dan de andere sessies in deze ronde, waardoor voor deelnemers de pauze die volgt wat korter is.

Hoe maak je complexe casuïstiek overzichtelijk? Ontdek in deze workshop van Paul Rijnders de kunst van het werken met het KOP-model. Ga actief aan de slag met het KOP-model als casusconcept en als basis voor interventies.

Het KOP-model is een generalistisch werkmodel dat mensen met psychische klachten helpt om snel weer overzicht over en grip te krijgen op hun klachten en op de factoren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan daarvan. Dat brengt rust en het mobiliseert zelfwerkzaamheid, ook bij mensen met complexe klachten.

In de workshop komt aan de orde:

  1. Toelichting: de kern van een generalistische aanpak volgens het KOP-model

  2. Demonstratie: het KOP-model toegepast bij een complexe casus

  3. Oefenen: het KOP-model toegepast bij casuïstiek van de deelnemers.

Voor deelnemers aan de workshop die daar interesse in hebben, organiseert KiBG in aansluiting op de workshop een online vervolg in de vorm van online (groeps)intervisie.

Over de spreker

Paul Rijnders is klinisch psycholoog. Voor zijn pensionering werkte hij achtereenvolgens als eerstelijnspsycholoog in Capelle aan den IJssel, en daarna onder meer als behandelaar bij Emergis, bij Indigo en bij Mentaal Beter. Sinds zijn pensionering werkt hij parttime als eerstelijnsbehandelaar en als docent kortdurende behandelvormen/KOP-model in opleidingen voor huisartsen, POH’s-ggz, (GZ) psychologen en psychiaters.

Literatuur

  • Rijnders, Cox & Starmans (2018). Psychische klachten in de huisartsenpraktijk: werken met het KOP-model. Amsterdam, Boom.

  • Rijnders & Heene (2021). Handboek KOP-model. Amsterdam. Boom.

  • Rijnders (2023). Vers une psychothérapie accessible et rentable: le Concept TCP. In: Denis, J & S. Hendrick (2023). Thérapies et interventions brèves: indications et traitements. Bruxelles, Mardaga.

  • Rijnders & De Heer-Eimers (2023). KOP-model. In: Mok, L. (red). (2023). Handboek POH-GGZ. Leidraad voor behandeling van psychische klachten in de huisartsenpraktijk. Houten, Bohn, Stafleu, Van Loghum.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren