Workshop | de Kunst van Krachtgericht behandelen

Hoe maken we een sterke start in de behandeling?

Sprekers: Kim de Jong & Bea Tiemens

Een goed begin is het halve werk. Welke factoren zijn daarbij van invloed op de uitkomst van de behandeling? Waarom is een behandeling bij de ene cliënt wel effectief en bij de andere niet? Tijdens deze interactieve lezing nemen Kim de Jong en Bea Tiemens je mee in het hoe en waarom van een sterke start en onderzoek naar factoren die hierbij van belang zijn.

Uit eerder onderzoek bleken factoren als geslacht, leeftijd en diagnose weinig voorspellend. Het onderzoek ‘Sterke Start’ focust op de invloed van transdiagnostische factoren, waaronder slaap, piekeren, traumatische gebeurtenissen en zelfregie, op het behandelverloop in de kortdurende generalistische GGZ. Doel is om een model te ontwikkelen waarmee je tijdens een behandeling meer zicht krijgt op de effectiviteit en eerder kunt bijsturen als dat nodig is. Leer tijdens deze lezing over de resultaten van dit en ander onderzoek, en wat je hier in je eigen behandelpraktijk mee kan.

Over de sprekers

Kim de Jong is een klinisch psycholoog die in 2012 promoveerde aan de Universiteit Leiden. Ze heeft ervaring als onderzoeker bij GGZ Noord-Holland-Noord en het Erasmus MC. Na haar postdoctoraal onderzoek aan de University of Pennsylvania keerde ze in 2014 terug naar Leiden als Universitair Docent. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van behandelsuccesverschillen tussen instellingen, therapeuten en patiënten, en op het ontwikkelen van interventies voor verbeterde klinische uitkomsten.

Bea Tiemens hoofd van Pro Persona Research en bijzonder hoogleraar Evidence Based Werken in de GGZ. Ze is als adviseur Wetenschap & Onderzoek betrokken bij Stichting KiBG. Bea is een generalist, ze houdt er van de verbinding te maken tussen kennisgebieden en haar missie is de verbinding te maken tussen praktijk en wetenschap.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren